Archivo

Actividades culturales Instituto Cervantes Utrecht – mayo / junio 2016

Symposium: “Malva Marina, de dochter van Pablo Neruda die overleed in Nederland.”

Fotografía: Symposium, 'Malva Marina. La hija de Neruda que murió en Holanda'

12/05/2016

De roman Malva, geschreven door de dichteres Hagar Peeters, is een roman waarin werkelijkheid en fantasie samenkomen en dat een stem geeft aan de dochter van de Chileense dichter Pablo Neruda. Malva overleed op achtjarige leeftijd aan de gevolgen van een ziekte. De schrijfster analyseert het leven vanuit de gestorven dochter, een beeld vol met liefde, pijn en verwijt. Malva is ook een eerbetoon aan alle andere ‘gefaalde’ kinderen die zijn genegeerd of verstoten door hun artistieke ouders en een ode aan de literaire macht als creatieve kracht die leven afdwingt van de vergetenen.

Hagar Peeters gaat met Arjan Peters, Marjolein Sabarte Belacortu en Maarten Steenmeijer gaan in gesprek over de geschiedenis waarop deze roman gebaseerd is.

Hagar Peeters is een erkend dichter in Utrecht en heeft grote Nederlandse prijzen ontvangen voor haar gedichten. Haar debuutroman Malva  is zeer goed ontvangen door critici en is in meerdere talen vertaald.

Maarten Steenmeijer is hoogleraar Moderne Spaanstalige Letterkunde en Cultuur aan de Universiteit van Nijmegen, vertaler en literatuurcriticus.

Arjan Peters is journalist, literatuurcriticus en redacteur voor de Volkskrant.

Marjolein Sabarte Belacortu is literair vertaalster. Zij vertaalde voor grote Spaanse en Latijns-Amerikaanse schrijvers, zoals García Márquez, Vargas Llosa, Borges en vele anderen

Festival: “Amsterdam Spanish Film Festival”

Fotografía: Festival, 'Festival de cine español de Amsterdam'

25/05/2016 – 30/05/2016

De grootste prijswinnaars uit de Spaanse filmwereld van 2016 zijn te zien in de première van de 2e editie van het Amsterdam Spanish Film Festival.
Truman (van de regisseur Cesc Gay), La Novia (van de regisseur Paula Ortiz), Nadie quiere la noche (van de regisseur Isabel Coixet), A cambio de nada (van de regisseur Daniel Guzman), zijn slechts enkele films die te zien zijn in de première van de tweede editie van het filmfestival dat plaatsvindt van 25 t/m 30 mei in Pathé Tuschinski en het filmmuseum Eye in Amsterdam. Naast deze selectie van films die de Spaanse filmprijs LA Goya hebben gewonnen zijn er andere prominente premièrefilms van het afgelopen jaar te zien, zoals Ma Ma van de regisseur Julio Médem met Penélope Cruz in de hoofdrol. Een andere prominente premièrefilm is El desconocido van de regisseur Dani de la Torre, een van de grootste filmverrassingen van dit jaar.

Het volledige programma kunt u vinden op www.amsterdamspanishfilmfestival.com

Op 9 mei wordt in Pathé Tuschinski een speciale avond georganiseerd, waarbij het festivalprogramma wordt gepresenteerd. Daarna zal de film Truman worden vertoond, winnaar van de Goya dit jaar.  De regisseur, Cesc Gay, zal aanwezig zijn om vragen van het publiek te beantwoorden.

Filmcyclus: “Cubaanse filmscyclus”

Fotografía: Filmcyclus, 'Ciclo de cine cubano'

26/05/2016 – 23/06/2016

Filmvoorstelling: “La isla mínima”

Fotografía: Filmvoorstelling, 'La isla mínima'

03/06/2016

Ook dit jaar doet het Instituto Cervantes in Utrecht weer mee met een Spaanse film op het Europese Film Festival. Het festival is van 2 tot 6 juni, waarbij op verschillende locaties een breed aanbod aan Europese films wordt getoond. Het festival is een initiatief van het informatiebureau van het Europees Parlement en de het bureau van de Europese commissie in Den Haag in samenwerking met EUNIC.

La isla mínima: Het is het jaar 1980 wanneer er in een klein dorp in Andalusië bij de Guadalquivirmoerassen  twee vermoorde tieners worden gevonden. Om deze zaak op te lossen komen twee rechercheurs van de afdeling moordzaken uit Madrid naar het dorp. La isla mínima, die in andere landen onder de titel Marshland verscheen, is een politiethriller waarin een seriemoordenaar moet worden gevonden door een rechercheurs duo dat elkaars tegenpolen blijkt te zijn in hun denken en doen.

Op de 29ste editie van de Spaanse Goya-filmprijzen was La isla mínima de grote winnaar. De film won tien prijzen, waaronder de Goya voor beste film.

Alberto Colorado, docent aan het Instituto Cervantes van Utrecht, zal de film aankondigen en bespreken.

Lezing: “Inca Garcilaso de la Vega: 400 jaar van de ´Comentarios Reales´”

Fotografía: Lezing, 'El Inca Garcilaso de la Vega: cuatrocientos años de lecturas de los Comentarios Reales'

18/06/2016