Archivo

Boekpresentatie: ‘Hogevalk. Of de reis aan de parachute’ van Vicente Huidobro. 19 okt, 20u, Kortrijk

Vertaald en ingeleid door Piet Devos

De Chileense dichter Vicente Huidobro (1893-1948) behoort samen Pablo Neruda, César Vallejo en Octavio Paz tot de grondleggers van de moderne Latijns-Amerikaanse poëzie. Huidobro’s hoofdwerk Hogevalk (1931) beschrijft een duizelingwekkende reis die tegelijk een val door de geschiedenis en de taal is. Huidobro zocht reeds op jonge leeftijd aansluiting bij de internationale avant-garde in Parijs. Onder het motto “De dichter is een kleine God” schiep hij in de loop van de daaropvolgende jaren zijn eigen autonome werelden in experimentele bundels, romans en toneelstukken. Deze taalvernieuwing vond haar voltooiing in Hogevalk, bestaande uit een Voorwoord in proza en zeven Zangen in vrije verzen. Daarin overziet het gelijknamige hoofdpersonage Hogevalk, hangend aan een parachute, de razendsnel veranderende wereld onder zich: de industrialisatie, de Eerste Wereldoorlog en de Russische revolutie. Wat is de zin van al die ontwikkelingen, nu hijzelf in een existentiële leegte naar “het open graf” valt? Om deze vooralsnog onbekende ervaringen tot uitdrukking te brengen heeft Hogevalk een nieuwe taal nodig, maar geen enkel avant-gardistisch procedé blijkt nog afdoende. In een nietsontziend taalspel worden alle denkbare grammaticale, syntactische en lexicale regels geschonden, totdat er in de laatste Zang nog een lied van louter syllabes overblijft. De algehele vernietiging of de tabula rasa voor een nieuw begin? Hogevalk is beide: een keerpunt waarop de avant-garde of, ruimer, de moderne mens zijn eigen verworvenheden en tekortkomingen overschouwt .

***

Hogevalk werd vertaald en ingeleid door Piet Devos. Devos (Kortrijk, 1983) volgde de vertaalopleiding Frans – Spaans in Antwerpen en studeerde literatuurwetenschap in Leiden. Momenteel schrijft hij aan de Rijksuniversiteit Groningen een proefschrift over de poëzie van Vicente Huidobro, Paul van Ostaijen en Benjamin Péret.

Het Poëziecentrum en Theoria Boekhandel nodigen u graag uit bij de boekpresentatie van ‘Hogevalk. Of de reis aan de parachute’ van Vicente Huidobro

Vertaald en ingeleid door Piet Devos

op vrijdag 19 oktober 2012 om 20 u. in Theoria Boekhandel, Onze Lieve Vrouwestraat 22 in Kortrijk.

Programma:

20 u.: Welkomstwoord door uitgever Willy Tibergien, Poëziecentrum.

20.05 u.: Piet Devos: ‘De dichter is een kleine God’ : Huidobro en zijn hoofdwerk Hogevalk in de historische context van het Interbellum”.

20.30 u.: Gys – Walt van Egdom: “Het valscherm en het vacuüm. Achtergronden bij de vertaling van Vicente Huidobro’s Hogevalk”.

20.45 u.: Uitgever Willy Tibergien overhandigt eerste exemplaar van het boek aan Piet Devos.

20.50 u.: Receptie.

Meer informatie / Mayor información: Piet Devos p.p.d.devos@rug.nl