Archivo

Inleiding tot de Spaans-Amerikaanse cultuur en literatuur

Deze tweedelige instapcursus wil mensen laten kennismaken met de rijke cultuur en literatuur van Latijns-Amerika. In het eerste deel ligt de focus meer op de algemene culturele en historische ontwikkelingen. We staan stil bij de verschillende benamingen (Amerika, Latijns-Amerika, Spaans-Amerika, Zuid-Amerika,…), de geografische en etnisch-culturele eigenschappen en bij enkele markante historische gebeurtenissen en personages, van Columbus over Simón Bolívar tot Che Guevara. Gaandeweg bekijken we hoe die culturele en historische ontwikkelingen tot uiting komen in de kunst en literatuur, bijvoorbeeld in een muurschildering van Diego Rivera (Mexico) of een gedicht van Pablo Neruda (Chili). In het tweede deel ligt de focus steeds meer op de literatuur. De cursisten krijgen een inleiding over de Spaans-Amerikaanse literatuur, van de oorsprong (de kronieken van de ontdekkingsreizigers en veroveraars) tot de recentste romanciers. Bijzondere aandacht gaat uit naar de zogenaamde ‘boomgeneratie’ (Gabriel García Márquez, Julio Cortázar, Carlos Fuentes, Mario Vargas Llosa) en naar hedendaagse auteurs die vertaald zijn in het Nederlands (Roberto Bolaño, Juan Gabriel Vásquez…).

Organisatie: Amarant

Docent: Jasper Vervaeke

Data en locaties: 07/09 & 14/09 (Gent, De Krook), 21/09 & 28/09 (Antwerpen, Permeke), 02/10 & 09/10 (Brussel, Passa Porta)

Info en inschrijvingen:

Gent: https://www.amarant.be/activiteit/inleiding-tot-de-spaans-amerikaanse-cultuur-en-literatuur/

Antwerpen: https://www.amarant.be/activiteit/inleiding-tot-de-spaans-amerikaanse-cultuur-en-literatuur-2/

Brussel: https://www.amarant.be/activiteit/inleiding-tot-de-spaans-amerikaanse-cultuur-en-literatuur-3/