Archivo

Latijns-Amerikaans Film Festival van Vlaanderen 2010

Een lappendeken van Zuid-Amerikaanse films  van 8 tot 21 november in Antwerpen, Leuven en Brussel.

Antwerpen, Leuven en Brussel zullen in november weer  overspoeld worden door de zuiderse, luidruchtige en enthousiaste sfeer van het Latijns-Amerikaans filmfestival van Vlaanderen ­ Festival de cine latinoamericano de Flandes. Cinema Zuid in Antwerpen met zijn twee gloednieuwe filmzalen is hoofdlocatie van het festival. Het Festival is dit jaar aan zijn tweede editie toe en maakt als jong festival een eigenzinnige selectie uit recente, nieuwe Latijns-Amerikaanse films en documentaires. Kwalitatieve, diepgaande en eerlijke films die vaak voor het eerst en eenmalig te zien zullen zijn in Vlaanderen en in België. Het festival kiest daarbij voor jong en opkomend filmtalent, voor filmregisseurs met een onafhankelijke en vernieuwende signatuur en voor documentairemakers die innovatief of experimenteel grenzen verkennen en overschrijden. Dit festival hecht veel belang aan de interactie van  regisseurs met het publiek en heeft dan ook heel wat Latijns-Amerikaanse regisseurs op haar genodigdenljst staan. Ook dit jaar zal het festival opgefleurd worden met muzikale intermezzo’s waaronder de Chileense muzikant Marcelo Moncada.

Uit de 250 inzendingen vanuit alle  hoeken van Zuid-Amerika werd een kwaliteitsvolle selectie gemaakt van 68 films. De officiële competitie bestaat uit 12 langspeelfilms, 17 documentaires en 24 kortfilms. Daarnaast worden nog  15 films vertoond in een uitgebreid panorama van diverse verhalen.

In cinema Zuid zullen in totaal 22 voorstellingen van de 30 Belgische voorstellingen doorgaan. Ook Pangaea het  intercultureel ontmoetingscentrum van de K.U. Leuven  en de Pianofabriek in Brussel staan mee op het programma als locatie voor een aantal Latijns-Amerikaanse films en documentaires.  In Xalapa, Mexico, een stad met een grote culturele beweging in de nabijheid van Veracruz,  zal er een extra  buitenlandse locatie zijn van het festival.  Hier vinden gelijktijdig  nogmaals 20 voorstellingen plaats en zal er een publieksprijs uitgereikt worden. In het kader van de cursus “Cultuur en samenleving in Latijns-Amerika” zullen aan de universiteit Antwerpen twee recente Belgische documentaires over Latijns-Amerika vertoond worden met introductie van hun regisseurs. Deze voorstellingen zijn bovendien  gratis en open voor alle publiek.

De openingsceremonie in Antwerpen zal doorgaan op 13 november om 17.30u (herhaling om 20.00u) in Cinema Zuid met de Mexicaanse film Espiral, in aanwezigheid van de regisseur Jorge Perez met aansluitend een gratis drink. Hiervoor kan je best op voorhand reserveren. Reservaties, info en tickets voor het festival info@latinofilmfestival.be De catalogus 2010 met het volledige programma kan gedownloaded worden op www.latinofilmfestival.be