Archivo

Documental: Premier en Bélgica de “The Wave”, Vooruit, Gante, octubre 11, 20 hrs.

Después de la proyección del documental habrá un debate (en inglés y en español) con Lore Colaert (historiadora), Emilio Silva (fundador de la Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica), Rene Pacheco (arqueólogo) y la directora Sarah Vanagt. Modera: Sven Tuytens, corresponsal de la VRT en Madrid.

Información en inglés:
Información en neerlandés:
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!

Debat: In Spaanse aarde

Naast de vertoning is er ook een gesprek met filmmaakster Sarah Vanagt, historica Lore Colaert, de oprichter en de archeoloog van de Spaanse opgravingsbeweging, en de VRT-correspondent van Spanje. Ze zullen het hebben over de politieke implicaties van de aanwezigheid van een spokend verleden.

MEER INFO OVER DE SPREKERS

Emilio Silva (o.v.): socioloog, journalist en oprichter van de ARMH of ‘Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica’. Famous quote: ‘Omgewoelde aarde doet er meer dan 100 jaar over om terug compact te worden. De aarde zélf heeft dus een geheugen…’

René Pacheco: staat aan het hoofd van de archeologie van de ARMH. Besloot in 2008 om zijn wetenschappelijke expertise in te zetten voor wat hij ‘archeologie van het hart’ noemt en leidde sindsdien opgravingen in de meest afgelegen dorpen.

Sarah Vanagt: maakt als cineaste documentaires en installaties. Haar opleiding als historica schemert door in de aandacht voor geschiedenis en herinnering in haar werk.

Lore Colaert, historica verbonden aan de onderzoeksgroep meta- en publieksgeschiedenis van de UGent. Heeft deelgenomen aan de Spaanse opgravingen, om na te gaan wat de politieke implicaties van bepaalde herinneringsvormen zijn.

Sven TuytensVRT correspondent in Spanje. Houdt de vinger aan de pols wat betreft de economischie en politieke ontwikkelingen, met speciale aandacht voor de sociale strijd en de debatten over Spanjes pijnlijk verleden.

More information about the talk:
website Vooruit: http://vooruit.be/nl/event/3311

website Instituut voor Publieksgeschiedenis: http://www.ipg.ugent.be/archives/1512