Archivo

Instituto Cervantes Utrecht – Actividades Culturales del mes de septiembre 2012

Actividades Culturales del mes de septiembre 2012

Lezing: “Ontmoeting met Elvira Lindo”

Fotografía: Lezing, 'Encuentro con Elvira Lindo'

06/09/2012

De schrijfster Elvira Lindo bespreekt thema’s uit de literaire wereld.

Elvira Lindo is schrijfster, journaliste, scenarioschrijfster voor film en televisie en werkt voor diverse tijdschriften en kranten. In 1998 ontving zij de Nationale Prijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur voor Los trapos sucios de Manolito Gafotas (Nederlands: Manolito) en in 2005 de XIX Premio Biblioteca Breve voor Una palabra tuya (Een woord van jou). In 2011 publiceerde zij haar roman Lugares que no quiero compartir con nadie.

Pablo Valdivia, docent Spaanse literatuur aan de UvA, zal de gast introduceren.

Lezing: “Eerbetoon aan Nicanor Parra”

Fotografía: Lezing, 'Homenaje a Nicanor Parra'

13/09/2012

Lezing ter ere van Nicanor Parra, winnaar van de Cervantesprijs, 2012. De Chileense schrijver, maker van antigedichten, ontving deze prijs vanwege zijn grote bijdrage aan de taal en het genre waaraan hij zich wijdt, de poëzie.

María Ángeles Pérez López, dichteres en docent Latijns-Amerikaanse Literatuur aan de Universiteit van Salamanca, schreef een groot aantal boeken en verzorgde de inleiding voor Páginas en blanco van Nicanor Parra.

Lezing: “Nederlanders in een nieuwsoverzicht van de 17de eeuw: Jerónimo de Barrionuevo”

Fotografía: Lezing, 'Los holandeses en un noticiario del siglo XVII'

19/09/2012

Een beschouwing van de Spaanse en Nederlandse 17de eeuwse literatuur. Hoe de aantrekkingskracht van en de nieuwsgierigheid naar de vijand en zijn verbeelding in kunst en literatuur bijdroegen aan het creëren van een nationale eenheid.

Ignacio Arellano, letterkundige en literatuurhistoricus, gespecialiseerd in  Spaanse literatuur uit de Gouden Eeuw, geeft leiding aan de Grupo de Investigación Siglo de Oro (GRISO) van de Universiteit van Navarra.

Inleiding: Antonio Sánchez Jiménez, docent aan de Universiteit van Amsterdam

Tentoonstelling: “Peru: stedelijke realiteit, gastronomische realiteit”

Fotografía: Tentoonstelling, 'Perú: realidad urbana, realidad gastronómica'

27/09/2012 – 27/11/2012
De fototentoonstelling toont de stedelijke omgeving van een aantal plaatsen in Peru en maakt een rondgang door de Peruaanse keuken, een symbool van smaken, traditie, moderniteit, fusie en integratie in het hedendaagse Peru.

Lezing: “Eten in Spanje, van dagelijkse kost tot fijnproeverij”

Fotografía: Lezing, 'Comer en España, de la subsistencia a la vanguardia'

27/09/2012

In vogelvlucht komen varianten van voeding in Spanje sinds de jaren dertig aan bod. Vanuit verschillende invalshoeken kijken we welke invloed de veranderingen in de politiek, economie en het machtscentrum van Spanje hebben gehad op de productie en distributie van voedingsmiddelen en de voeding.

Inés Butrón studeerde Spaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Barcelona. De afgelopen jaren werkte zij mee aan diverse programma’s van de tv- en radiozender Onda Cero. In 2009 verscheen haar boek Tres Rutas Gastronómicas por España, over gastronomie in Cantabrië, Andalucië en Galicië.

Na de lezing is er een proeverij met Spaanse producten.

Toegang: 12 €. Studenten, leden van de bibliotheek en 65+: €8