Archivo

De sfinx van Spanje. Een avond over de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939)

‘De maand van de geschiedenis’ in het P.C. Hoofthuis

De sfinx van Spanje. Een avond over de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939)

75 jaar geleden brak de Spaanse burgeroorlog uit. Naar aanleiding daarvan organiseert de bibliotheek van het P.C.Hoofthuis op 27 oktober een avond met lezingen van Gijs Mulder (RU) en Michiel van Kempen (UvA), en een vertoning van de film Land and Freedom van Ken Loach. Tevens zal in de bibliotheek vanaf begin oktober een tentoonstelling te zien zijn over dit thema, in het teken van ‘De maand van de geschiedenis’.

Wat dreef tienduizenden buitenlanders in de internationale brigades om hun leven te wagen en te gaan vechten in de Spaanse burgeroorlog? Toen de oorlog uitbrak in Spanje, en Duitsland en Italië troepen stuurden, werd duidelijk hoe groot de dreiging van het fascisme aan het worden was. Een nieuwe wereldoorlog dreigde. Arbeiders, intellectuelen en kunstenaars uit heel Europa èn daarbuiten beseften dat het nu of nooit was: de fascistische opmars in Europa moest gestopt worden. Anderen maakten zich echter juist grote zorgen om het Rode Gevaar. Op deze avond besteden we aandacht aan de belevenissen van deze buitenlanders die zich mengden in het Spaanse conflict. Dit biedt een mooie inkijk in de manier waarop ook Nederlanders zich soms identificeerden met zaken die de nationale grenzen overstijgen. Zij waren zelfs bereid om voor deze trans-nationale identiteit alles op het spel te zetten.

Gijs Mulder, docent Spaanse taal en cultuur (Radbouduniversiteit Nijmegen) gaat tijdens zijn lezing in op het engagement van de vele intellectuelen en kunstenaars, die naar Spanje kwamen om aan Republikeinse zijde te vechten tegen het opkomende fascisme. De tweede spreker, bijzonder hoogleraar West-Indische Letteren (UvA) Michiel van Kempen, schreef onlangs het nawoord bij de heruitgave van het bekende ooggetuigenverslag van Albert Helman, De sfinx van Spanje. Aan de hand van dit verslag werpt Van Kempen in zijn lezing meer licht op de drijfveren van buitenlandse betrokkenen. De in Cannes bekroonde film van Ken Loach, Land and freedom (1995) sluit de avond af. De verdeeldheid in het Republikeinse kamp is het thema van de film. Het verhaal wordt gefilmd vanuit het perspectief van een werkloze arbeider uit Engeland die in Spanje vecht in de internationale brigade.

Het programma:

18.00 – 19.30

Gijs Mulder, docent Spaanse taal en cultuur (Radbouduniversiteit Nijmegen)
Intellectuelen en kunstenaars in de Spaanse Burgeroorlog

Michiel van Kempen, bijzonder hoogleraar West-Indische Letteren (UvA)
‘Een zo lokkend leven en een zo afschrikwekkend bestaan!’ Albert Helman in Spanje

Vragen/discussie

19:30 – 21:30

Vertoning van de film Land and Freedom van Ken Loach (109 min.)
De film wordt ingeleid door Marko Petrovic (Universiteitsbibliotheek UvA).

Er zullen verder allerlei Spaanse hapjes en drankjes zijn.

Zie ook: http://maandvandegeschiedenis.innl.nl/page/22719

Donderdag 27 oktober  18:00
P.C.Hoofthuis bibliotheek
Spuistraat 134

Toegang is gratis. Graag wel reserveren: R.M.Koehorst@uva.nl