Archivo

“In Spanje in oorlog Een symposium over de Nederlandse vrijwilligers in de Spaanse Burgeroorlog”. Amsterdam, 22 april, 14:30-17:15.

Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Cruquiusweg 31, 1019 AT Amsterdam

Programma Symposium_GMrev

In de middag van de jaarlijkse herdenking van de Nederlandse Spanjestrijders in Amsterdam-Noord is er een programma over dat onderwerp in het IISG te Amsterdam.

In Spanje in oorlog

Een symposium over de Nederlandse vrijwilligers in de Spaanse Burgeroorlog

22 april 2020, 14:30-17:15

Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Cruquiusweg 31, 1019 AT Amsterdam

De Internationale Brigades, de 35.000 vrijwilligers uit alle windstreken die in de jaren dertig van de vorige eeuw naar Spanje trokken om de jonge Spaanse Republiek te verdedigen tegen het fascisme, spreken nog steeds tot de verbeelding en hebben ook verschillende generaties Nederlandse historici geboeid. Dit symposium, met drie lezingen en een debat, richt zich op de 600 Nederlanders die zich aansloten bij de Internationale Brigades.

Dit jaar verschijnen er twee boeken: een nieuw publieksboek over de Nederlandse brigadisten en een heruitgave van de oorlogservaringen van een brigadist uit Den Helder. Daarnaast nadert het biografisch woordenboek spanjestrijders.nl zijn voltooiing, een derde aanleiding voor de organisatie van dit symposium.

In het tweede deel van het symposium gaan historici met elkaar in discussie over het onderzoek van vroeger en nu naar de Nederlandse Spanjestrijders: een debat over verschillende onderzoekstradities, invalshoeken en conclusies.

Het symposium is gratis, maar vanwege het beperkte aantal plaatsen is aanmelden verplicht. Uw aanmelding graag naar symposiumiisg@gmail.com.

Programma

14.00 uur        Inloop

14.30 uur        Opening

14.35 uur        Rik Vuurmans (historicus):

Uit de Spaanse hel ontvlucht.

Vuurmans vertelt over de totstandkoming van de door hem bezorgde heruitgave van een boek van brigadist Cor Dekker over diens ervaringen in de Spaanse Burgeroorlog. Het boek wordt op het symposium gepresenteerd.

15.00 uur        Yvonne Scholten (publicist en initiator van spanjestrijders.nl):

Bij de voltooiing van een biografisch woordenboek.

Scholten vertelt over de losse eindjes bij de afronding van spanjestrijders.nl en over de mogelijkheden voor vervolgonderzoek op basis van de verzamelde data.

15.30 uur        Samuel Kruizinga (universitair docent hedendaagse geschiedenis, Universiteit van Amsterdam) en Lodewijk Pertram (historicus):

De oorlog tegemoet.

Kruizinga en Petram vertellen over de inhoud en aanpak van hun boek over de Nederlandse Spanjestrijders, dat later dit jaar zal verschijnen bij Atlas-Contact.

16.00 uur        Pauze

16.20 uur        Debat

Deelnemers:

Jaap-Jan Flinterman, universitair docent oude geschiedenis Vrije Universiteit.

Samuël Kruizinga, universitair docent hedendaagse geschiedenis Universiteit van Amsterdam.

Koen Vossen, universitair docent politicologie en politieke geschiedenis Radboud Universiteit.

Moderator:

Gijs Mulder, universitair docent Spaanse taal en cultuur Radboud Universiteit.

17.15 uur        Borrel

Organisatie:

Gijs Mulder (g.mulder@let.ru.nl)

Rik Vuurmans (rikonv@me.com)